ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Αθλητικές Κακώσεις

ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΑΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΟΥ ( ΚΟΤΣΙ )

 

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι ) είναι διαταραχή του άξονα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που συνοδεύεται από διόγκωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου και του ορογόνου θυλάκου που καλύπτει την πρώτη μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση.

 

Το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού, δημιουργώντας παραμόρφωση με κλίση και στροφή του δακτύλου προς τα έξω, ενώ προς τα μέσα παρουσιάζει επώδυνη διόγκωση, φλεγμονώδεις και οιδηματώδεις, που δυσκολεύει το περπάτημα. Ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια, ρευματολογικά νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα), νευρολογικά νοσήματα, παθήσεις του οπίσθιου πόδα είναι οι συνήθεις κύριες αιτίες του βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι), ενός προβλήματος από το οποίο υποφέρουν κυρίως οι γυναίκες.  

Κλινικές συνέπειες:

  • Πόνος στην εξόστωση (κότσι).
  • Εκφύλιση της άρθρωσης και συχνή παρουσία έλκους του δέρματος.
  • Παρουσία τύλων στην κάτω επιφάνεια του πέλματος επί των κεφαλών των μεταταρσίων. Μεταταρσαλγία.
  • Παραμόρφωση και εξάρθρημα των δακτύλων.
  • Λειτουργικές και αισθητικές διαταραχές.
  • Ορθοστατικές συνέπειες ( άλγος γονάτων, οσφυαλγία κλπ)

 

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών και γίνεται όλο και πιο επώδυνος αλλάζοντας την ποιότητα της ζωής της γυναίκας. Σήμερα όμως είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να το λύσουμε από νωρίς με την χειρουργική σε πολύ λίγο χρόνο και τελείως διαφορετικά από εκείνο που υπήρχε παλαιότερα. Για τον βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι ) υπάρχει μια καινούργια τεχνική ελαχίστης επεμβατικότητας διαδερμική που δεν είναι επώδυνη και έχει πολύ σύντομο χρόνο αποκατάστασης.

Το χειρουργείο εκτός από την διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, αποκαθιστά την φυσιολογική γραμμή του ποδιού και την γεωμετρία του σώματος που έχει μεταβληθεί. Η σωστή τοποθέτηση του ποδιού στο έδαφος, μπορεί πράγματι να υποστήριξη σωστά ολόκληρο το σώμα ωφελώντας έτσι όλες τις αρθρώσεις από το πόδι και επάνω. Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο βάδισης, επηρεάζοντας την στάση του σώματος και προκαλώντας πόνο στα γόνατα, καθώς επίσης και στην σπονδυλική στήλη.

 

Τεχνική Διαδερμικής Χειρουργικής

Σήμερα η τάση στην χειρουργική του ποδιού είναι εκείνη του να χρησιμοποιούνται τεχνικές καινοτόμες και ελάχιστα επεμβατικές που επιτρέπουν λύση στην χειρουργική του ποδιού ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές στην ανοικτή χειρουργική βελτιώνοντας την μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς. Σε αυτήν την νέα χειρουργική τεχνική δεν υπάρχουν οι τομές της μέχρι σήμερα χειρουργικής τεχνικής αλλά μόνο τρεις μικρές τρύπες στο δέρμα οι οποίες γίνονται μετά από τοπική η ραχιαία αναισθησία. Μετά από αυτές τις μικρές τρύπες ο χειρουργός εισάγει μικρά εργαλεία και με ακτινοσκοπικό έλεγχο και μικρές κινήσεις αναμορφώνει και επαναπροσδιορίζει τις δομές του ποδιού. Στην αρχή αφαιρείται η εξόστωση ( κότσι ) και στην συνεχεία γίνεται οστεοτομία διορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα οστά επαναφέροντας τα στην αρχική ανατομική τους θέση. Εάν είναι απαραίτητο την ίδια στιγμή και με τον ίδιο τρόπο μπορούν να διορθωθούν ανωμαλίες του ποδιού όπως η σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, επώδυνα μετατάρσια, εφίππευση των δακτύλων. Στο τέλος τοποθετείται βίδα για σταθεροποίηση των οστικών τμημάτων ή γίνεται απλή επίδεση.    

Με αυτόν τον τύπο χειρουργείου: Η επέμβαση γίνεται ΜΟΝΟ με τοπική αναισθησία στο πόδι η και με ραχιαία εάν το ζητήσει ο ασθενής.                                               

  • Ο χειρουργικός χρόνος που απαιτείται είναι από 20 – 30 λεπτά.
  • Ο ασθενής περπατά αμέσως με ειδικό υπόδημα.
  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία.
  • Δεν μένει ουλή.
  • Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.
  • Δεν χρειάζονται πατερίτσες.
  • Το μέγεθος των τομών είναι στα 3-4 χιλ .
  • Τοποθετείται βίδα τιτανίου για την σταθεροποίηση της οστεοτομίας αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο υποτροπές.

 

Πότε χρειάζεται η διαθερμική τεχνική

Είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα τα χειρουργεία στο πόδι με την διαθερμική χειρουργική. Έχει ενδείξεις πολύ ακριβής στις οποίες η χειρουργική πρέπει να ακολουθήσει για να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η επιλογή γίνεται από τον θεράποντα ιατρό ο οποίος γνωρίζει τις τεχνικές της ανοικτής και της διαθερμικής χειρουργικής λαμβάνοντας υπ όψιν τα κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα.

 

Πότε είναι απαραίτητο το χειρουργείο.

Όταν ο βλαισός δάκτυλος δεν δημιουργεί πόνο και δεν επηρεάζει την βάδιση δεν είναι απαραίτητη η χειρουργική αποκατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση φτάνει η τοποθέτηση πάτoυ μέσα στα υποδήματα για την διόρθωση της στήριξης, η φαρδιά παπούτσια άνετα με τακούνι όχι πάνω από 5 cm. Ένα χειρουργείο για τις παθήσεις του πρόσθιου πόδα είναι απαραίτητο μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πόνος στο πόδι εμποδίζοντας την βάδιση ή όταν η κλίση του δακτύλου είναι μικρή αλλά σπρώχνει τα άλλα δάκτυλα προς τα επάνω.

 

Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επίδεση και την τοποθέτηση ειδικού υποδήματος ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στο σπίτι περπατώντας κανονικά χωρίς πόνο. Η επανεξέταση του ασθενούς γίνεται την 1η και την 3η εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Αφαιρείται η πρώτη επίδεση και γίνεται νέα ειδική επίδεση για άλλες δυο εβδομάδες. Τα ειδικά υποδήματα παραμένουν τουλάχιστον μέχρι την 35η – 40η ημέρα και στην συνεχεία μαλακό η αθλητικό υπόδημα. Οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μετά τον δεύτερο μήνα.

 

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

 

 

 

 Ακτινολογική εικόνα βλαισού δακτύλου

1. Ακτινολογική εικόνα βλαισού δακτύλου

 

Σημείο εισόδου διαδερμικής χειρουργικής

2. Σημείο εισόδου διαδερμικής χειρουργικής

 

Σημεία εισόδου διαδερμικής χειρουργικής

3. Σημεία εισόδου διαδερμικής χειρουργικής

 

Διαδερμική αποκατάσταση βλαισού δακτύλου

4. Διαδερμική αποκατάσταση βλαισού δακτύλου

 

 

 Οστεοτομία διαδερμικά 1ου μεταταρσίου

5. Οστεοτομία διαδερμικά 1ου μεταταρσίου

 

 

Πριν Μετά
Πριν την επέμβαση

Μετά την επέμβαση