ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Αθλητικές Κακώσεις

MhniskosΟι μηνίσκοι είναι δυο ινοχόνδρινες δομές του γόνατος που βρίσκονται μεταξύ των μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων στο γόνατο. Στο κάθε γόνατο οι μηνίσκοι είναι δυο ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Η λειτουργία τους είναι αυτή του να εξασφαλίζουν το απόλυτο ταίριασμα μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, την άμβλυνση και απορρόφηση μηχανικών επιδράσεων επί του γόνατος παίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στην άρθρωση του γόνατος και περιορίζουν της υπερβολικές κινήσεις κάμψης και έκτασης του γόνατος. Ο κάθε μηνίσκος αποτελείται από το σώμα, το πρόσθιο και το οπίσθιο κέρατο. Η επανω επιφάνεια του μηνίσκου είναι κοίλη και η κάτω επίπεδη. Ο έξω μηνίσκος είναι περισσότερο κινητός από τον εσω και αυτό συμβάλλει στον μικρότερο τραυματισμό του σε σχέση με τον εσω.

Οι βλάβες των μηνίσκων μπορούν να είναι αιτιολογίας είτε τραυματικής είτε εκφυλιστικής.

Είναι συνήθως βλάβες που μπορούν να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και περιλαμβάνουν όλο τον μηνίσκο ( σε σύνθετες βλάβες του γόνατος ) η μεμονωμένα το οπίσθιο κέρας , το σώμα του μηνίσκου και το πρόσθιο κέρας αυτού .

Οι βλάβες του έσω μηνίσκου μαζί με της βλάβες του έσω πλαγίου συνδέσμου είναι οι ποιο συχνές βλάβες του γόνατος και είναι 5 φορές ποιο συχνές από της βλάβες του έξω μηνίσκου.

Οι βλάβες των μηνίσκων συχνά προσδιορίζονται από μια πρόσκρουση στο γόνατο σε στροφή. Ο έσω μηνίσκος είναι περισσότερο τρωτός στις περιπτώσεις έξω στροφής του ποδιού και της κνήμης ως προς τον μηρό, καθως η έσω στροφή του ποδιού και της κνήμης δημιουργεί ποιο εύκολα μια βλάβη στον έσω μηνίσκο. Ρήξη του μηνίσκου μπορεί να δημιουργηθεί επίσης μετά από κινήσεις υπερέκτασης η υπέρκαμψης του γόνατος.Rhksh mhniskou

Ανάλογα με την μορφή ρήξης του μηνίσκου περιγράφονται διάφορα είδη ρήξεων του μηνίσκου όπως η εγκάρσια ρήξη, η αποκόλληση από τον αρθρικό θύλακο όλου η τμήματος του μηνίσκου, η επιμήκης ρήξη, η ακτινωτή ρήξη, η ρήξη δικήν λαβής κάδου κ.α.

Οι τραυματικές ρήξεις των μηνίσκων προέρχονται συνήθως από κακώσεις του γόνατος από αθλήματα ομαδικά η ατομικά και από κινήσεις όπως το να σηκωθεί κάποιος από θέση οκλαδόν η από στροφή του γόνατος με το πόδι να παραμένει ακίνητο στο έδαφος ( χορός, έξοδος από όχημα ).

Οι εκφυλιστικές βλάβες είναι εκείνες που δεν υπόκεινται σε τραυματισμούς μα εξαρτώνται από την συμμετοχή του μηνίσκου στην φλεγμονώδη και εκφυλιστική παθολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αρθρίτιδα που εκτός από το να επηρεάζει την χόνδρινη επιφάνεια του γόνατος έχει αντίκτυπο και στους μηνίσκους άμεσα η έμμεσα προκαλώντας εκφύλιση των μηνίσκων.

Η κλινική εικόνα είναι άλγος στο έσω η έξω μεσαρθριο ανάλογα του μηνίσκου που έχει υποστεί βλάβη, αιμαρθρο η ύδραρθρο ανάλογα με την ρήξη του μηνίσκου εάν δηλ. η βλάβη είναι στην περιφέρεια η όχι , περιορισμός της κινητικότητας του γόνατος, πιθανό block του γόνατος σε βλάβες δική λαβής κάδου και ατροφία του τετρακέφαλου.

Η διάγνωση εκτός από την κλινική εκτίμηση τίθεται εργαστηριακά με την μαγνητική τομογραφία.

Ανάλογα με την βλάβη, με την βαρύτητα της κάκωσης, το φύλλο, την ηλικία, το επάγγελμα και της αθλητικές δραστηριότητες καθορίζουμε την θεραπεία η όποια είναι συντηρητική και χειρουργική.

Rhksh mhniskouΣυντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπείες, ενδαρθρικες εγχύσεις αποδίδουν σε μικρές βλάβες του μηνίσκου. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι συνεχή η υπάρχει blockτου γόνατος η χειρουργική με την αρθροσκόπηση του γόνατος κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του σπασμένου τμήματος του μηνίσκου η συρραφή αυτού εάν η ρήξη είναι τέτοια που να επιτρέπει την συρραφή είναι η θεραπεία.

Η αρθροσκόπηση του γόνατος εκτελείται δια μέσου δυο μικρών οπών που μας δίνουν την δυνατότητα δια μέσου κάμερας να ελέγχουμε την άρθρωση και να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε βλάβη του γόνατος και εάν υπάρχει. Ο σκοπός του χειρούργου είναι να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο μηνίσκο μπορεί.

Σε κάποιες ρήξεις σε νέους ασθενείς ανάλογα με την θέση και το μέγεθος της ρήξης επιχειρείται η συρραφή του μηνίσκου αρθροσκοπικα η ακόμα και η μεταμόσχευση του μηνίσκου.

Μετά από μερική μηνισκεκτομή ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ενώ σε περίπτωση συρραφής του μηνίσκου χρειάζεται 4-6 εβδομάδες με πατερίτσες και φυσικοθεραπείες.